Nya mössan

Fick klart en ny mössa förra helgen, men har inte haft möjlighet att fota den förrän nu. 
 

Har använt mig av dubbelt garn fabel från Drops och stickor 4,5.  Gjorde 3 hela rapporter av mönstret, annars blev den för kort (ja, jag testade och fick riva upp...). Mönstret kommer härifrån.
 


Kladdkaka med tryffel

Lördagens efterrätt - kladdkaka med tryffel och salta mandlar, vispgrädde och physalis.


Kladdkaka:
150 g smör
2,25 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en springform, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret i en kastrull. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör i äggen, ett i taget. Rör i mjöl och salt. Häll över i springformen och grädda lågt i ugnen, ca 15 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig. 

Tryffel:
1 dl vispgrädde
1,5 msk smör
75 g mörk choklad
75 g mjölkchoklad
1 dl rostade och saltade mandlar

Gör så här:
Hacka chokladen. 
Lägg smör och grädde i en kastrull och låt koka upp. Ta bort från värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör till en slät smet. Hacka mandeln. 
När kladdkakan svalnat till rumstemperatur brer du tryffeln över och strösslar över den hackade mandeln. Låt stelna i kylskåp, ca 1 timme.

Servera med vispad grädde (gärna med lite vaniljpulver i) och physalis.


Teriyaki-kycklingspett med glasnudlar och sojabönor

Dagens middag


3-4 portioner
Teriyakispett:
2 kycklingfiléer
2 msk japansk soja
Rapsolja
Teriyakisås
Sesamfrön

Gör så här:
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och låt ligga i soja några minuter. Trä upp dem två och två på tandpetare. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek kycklingen. När de är färdigstekta penslas lite teriyakisås på dem och strössla över sesamfrön. Servera med glasnudlar och sojabönor. 


homemadebymadeleine.blogg.se

Bakning, stickning, virkning, annat pyssel

RSS 2.0